Några anmärkningar

Europa har inte blivit rasistiskt. Det är Frankrike och n del andra länder i norra Europa som röstat på rasistiska partier i EU-valet. I sin bok Sverige åt svenskarna uppger Marie Demker att opinionsundersökningar i många europeiska länder pekar på sjunkande rasism.

EU:s medborgare vill inte lösa upp unionen. Det är de brittiska väljarna som vill det. Opinionsmätningar visar, lite överraskande, att förtroendet för Europapolitiker är högre än det för medlemsländernas politiker. Är det verkligen en katastrof om UK lämnar EU? Den naturliga utvecklingen är nog att de länder som väljer att stå utanför euron successivtoch helt odramatiskt kommer försvinna från EU.

I Ukrainas presidentval röstade tydligen en respektive en och en halv procent på Högra sektorn respektive Svoboda. Så var det med det fascistspöket. Vad tänker Aftonbladet kultur om det? Timothy Snyder hade rätt. Åsa Linderborg hade fel. Om det nu finns några fascister i Ukraina så är det väl de etnonationalistiska separatisterna som gripit till vapen i östra landet. 

I vintras sade jag i Panelen i "Godmorgon världen" att Moderaterna bara hade smärta att se fram emot. EU-valet var den första smärtpunkten. SCB:s stora mätning i dag blev den andra. Valet i höst blir den tredje. Och det stpra tomrummet när Reinfeldt och Borg avgår blir den stora smärtan (precis som när Göran Persson lämnade SAP:s ledning).

I EU-valet här i Huddinge blev MP största parti! Större än både Moderaterna och Socialdemokraterna.

Jag kan blogga även om ögonen inte riktigt hänger med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.