Ukraina — igen

I dag har Expressen kultur en nödvändig artikel av Anton Sjechovtsov. En kritik av föreställningen att den ukrainska revolutionen styrts av "Väst" och ukrainska fascister. I Sverige har den i huvudsak spridits av Aftonbladets kultursida i ett pinsamt politiskt och intellektuellt nederlag. Jag tror jag har hänvisat till en artikel av Sjechovtsov tidigare, när krisen på Krim var som värst. Läs hans nya artikel.  Det stora hotet mot Ukraina är inte fascisterna — som gjorde dunderfiasko i presidentvalet (okommenterat på Aftonbaldets kultursida förstås) — men de ryska etnoseparatisterna i öster (där man verkligen kan tala om beväpnad fascism).

Så här skriver han i början av sin artikel:

"Den gemensamma (och upprörande) nämnaren för alla de reportage och analyser som framhåller extremhögerns deltagande i den ukrainska revolutionen är att de inte belyser Ukrainas strävan att bli fullvärdig medlem av det demokratiska samfundet. Ukraina är helt frånvarande i analyserna, där ämnen som "västerländsk expansionism", "USA-inblandning", "utvidgning av Nato", "relationer mellan EU och Ryssland", "den ryska inflytelsesfären" och "ryska legitima intressen" diskuteras. I den kontexten berövas ukrainarna sin egen handlingsförmåga; de objektifieras till en subjektlös mobb som påstås gå i västs ledband mot Ryssland.
Dessa publicister och journalister måste behålla fokus på extremhögern för att kunna säkra en retorisk reträtt för den händelse att någon ändå skulle vilja diskutera vad Ukraina själv vill. Argumentationslinjen – anammad framför allt av vänstern i väst – är lika nedlåtande som arrogant och avslöjar intellektuell slapphet."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.