Varning för självmål

Risken är läskigt påtaglig att Moderaterna kan vända valresultatet den här veckan. Jag tänker på Reinfeldts sommartal. I SVT:s utfrågning i kväll lät han för första gången på åtta år som en regeringschef när han talade om ansvaret att ta emot flyktingar från Mellanöstern.

Reaktionen från rödgröna opinionsbildare och politiker när de misstrott, beskyllt honom för cynisk valtaktik och att han köpt SD:s världsbild har gett honom precis den hjälp han behövde. Vilket självmål. Vilket misstag. Nu är det plötsligt M som ställer valrörelsens dagordning. 

Tänk om man i stället sagt: bra tal Reinfeldt, vi håller med, situationen är allvarlig, vi är också beredda att ta ansvar. Och sedan poängterat: men vi har en annan åsikt hur man gör det; fler flyktingar kräver nämligen nya satsningar och investeringar för att få ner arbetslösheten, förbättra skolan och säkra människors sociala trygghet. Det kräver den politiska vilja du saknar. Då hade de kunnat behålla koncentrationen på de viktiga vinnande frågorna, just de Reinfeldt vill undvika.

En rödgrön valseger känns plötsligt inte längre lika säker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.