Tiggarpolitik

I dag frågar DN partierna i Stockholms kommun hur de kan skapa drägliga förhållanden för de, ofta, rumänska tiggarna. Fler härbärgeplatser, säger alla. Men som V noterar: de kommer aldrig räcka även om de blir fler. I Göteborg testar man därför ett slags kommunala uppställningsplatser med ok sanitära förhållanden. Det låter väl som en pragmatisk och bra lösning. De rödgröna är försiktigt positiva. Men de borgerliga säger nej. "Det skulle betyda att vi accepterar kåkstäder," säger Fp. Jaha, men i dag accepterar vi att människor sover på gatan eller i små kojor i skogsdungar eller olagliga små kåkstäder med usla förhållanden där allt bara pajar ihop. Är inte en kommunal "kåkstad" bättre än ingen alls?

(Som vanligt tror DN att Storstockholm slutar vid Stockholms kommungränser. Vad tycker partierna i de andra kommunerna. Även i Huddinge, Nacka, Botkyrka och Sollentuna sitter det tiggare vid torgen — och gissningsvis är det fler av dem som bor i karnskommunerna än i Stockholm. Men på DN:s redaktion finns inga förortskommuner. Reportrarna vet möjligen att de finns, men inte hur man kommer dit.)

Det finns ett hyperrationellt drag i svensk välfärdspolitik. De som faller utanför de förutbestämda boxarna faller helt. Formalism ersätter empati. Det är skrämmande. Hur många år tog det inte innan systemet långsamt började acceptera de papperslösas situation? Nu drabbar det tiggare från Rumänien. Det finns bara en sak att göra: att fortsätta ge dem pengar.

I dag har Expressen kultur min artikel om fackförbundens "helvita" ledningar. Jag har gjort det klassiskt enkla: räknat namn. Ett citat: "Men det blev ännu värre när jag letade namn som antydde utomeuropeisk bakgrund. I TCO-förbundens styrelser finns ingen alls. I de fjorton LO-förbundens hittade jag fyra, av sammanlagt 166 ledamöter. Att betrakta fackföreningsrörelsens ledning är, med Sara Ahmeds ord, "som att stiga ner i ett hav av vithet."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.