Twist

Jag läste nog recensionerna av Klas Östergrens Twist lite slarvigt. Men var det någon som ens nämnde vad romanen cirklar kring? Jag har varit rätt uppslukad de senaste dagarna. Måste vara det bästa han skrivit sedan Med stövlarna på från 1997.

Ja, alla uppehöll sig vid det där typiskt östergrenska: rörelserna bakom ridån, korruptionen, skuggspelet, de delar av samhällslivet som bara enstaka gånger visar sig som ytliga grund kan göra när insjöarnas vattenstånd sjunker. Det återkommer ju även här och binder samman de två epoker romanen vilar på: den socialdemokratiska blandekonomins och den liberalt avreglerade.

Men jag läser den mest som en berättelse om det lilla landets besvärliga förhållande till Ryssland. Vältajmat aktuellt. Men det verkar passerat obemärkt. Har litteraturkritikerna helt stängt av samtidsradarn?

Romanens mest fascinerande gestalt rör sig en aning i utkanten. Sigge Backlund, byggentreprenören som blev informatör till "Östsidan", närmare bestämt DDR. Byggbranschen var perfekt spelplan med sin förankring i det (ofta) socialdemokratiska etablissemanget. Hotell Malmen på Södermalm pekas ut som ett slags informationscentral för kontrakt och kontakter. 

När romanen är Sigge gammal. Men spelet fortsätter. Nu är det Putins Ryssland som försöker vinna inflytande och säkra kontrakt. Nu är det gasledningen genom Östersjön det gäller. Utan att själv märka det lockas berättaren in i de ryska näten.

I marginalen finns ytterligare en berättelse där 1809 och kriget mot Ryssland glider förbi.

Romanens titel Twist kan verka gåtfull, men förklaras om man tänker det ryska spåret. Östergren beskriver dansen så här: "Den saknade steg, man vred och bände på kroppen som masken kringlar kring en krok och när låten var slut var man genomsvettig och utpumpad utan att ha kommit ur fläcken." En beskrivning av Sveriges förhållande till först Sovjet och nu Ryssland?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.