Mara Lee

Snart sitter alla litteraturätare med en Pariskarta i knäet och läser Patrick Modianos romaner. Men glöm inte att även Mara Lees nya Future Perfect till stor del utspelas i Paris, och i en skånsk by. Jag tycker den är hennes litterära genombrott. Hennes romaner verkar framkalla väldigt olika reaktioner. Jag har gillat hennes två tidigare, i synnerhet Ladies, men den här gången har hon lyckats få till en riktigt bred berättad roman. Fortfarande står unga människor i gränslandet till att bli vuxna i centrum. Men nu inkluderas människor i alla åldrar som förenas av att inte uppfattas som "normala" utan lite "eljest", som P O Enquist brukar skriva. Några lever ett slags dubbelliv. En del går under. Man kan förenklat säga att hon skrivit en fullfjädrad queer-roman, men med beskrivande begrepp som skevhet och att vara skev.

I ett kort avsnitt, som jag genast märkte ut som centralt, betraktas två unga personer av en tredje, en typisk voyeur-scen, kanske författarens tvetydigt privilegierade blick med "den outgrundliga fascinationen inför det skavda, asymmetriska och bristfälliga. Samt den nästan moderliga instinkten att ta hand om samt nära det bristfälliga som därefter skulle börja blomma."

Tyvärr är det få som blommar i Future Perfect. Det är en mörkt sorglig berättelse om överlevnad och undergång. Och det är absolut ingen mikrostudie med närgången lins, utan en klassisk story om två skånska familjer och en rad människor som passerar förbi. Missa inte Mara Lee.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.