Anta utmaningen om öppna hjärtan

För tre år sedan ville nya justitie- och migrationsministern Morgan Johansson utreda förslag att kunna återkalla invandrades medborgarskap. Han motiverade idén, i god SD-stil, med växande gängkriminalitet. Mer rättsmedvetna socialdemokrater protesterade och han pudlade omgäende. I veckan har Anders Ygeman utan invändningar ställt sig bakom EU:s samordnade jakt på papperslösa, den så kallade Super-Reva. Jag antar att han aldrig läste Jonas Hassen Khemiris öppna brev till Beatrice Ask.

De två farbröderna på Justitiedepartementet verkar inte särskilt framsynta, eller ens moderna. Men den gamla Socialdemokratiska attityden från skandalerna med de apatiska flyktingbarnen fungerar inte längre. Migrationen förändrar Europa. Nu gäller det att välja helt andra vägar än de nationellt konservativa. Det finns ingen anledning att vänta. Här följer några enkla förslag att börja med.

• Skriv under FN:s konvention för migrantarbetares rättigheter; och gör det med symbolpolitiskt eftertryck.

• Konkretisera regeringsförklaringens ord om fler lagliga migrantvägar till Europa. Årets dödssiffror runt gränserna är så höga att det närmar sig kategorin Brott mot mänskligheten.

• EU-kommissionen antyder att den vill se möjligheter att få inresevisum på plats vid akuta konflikter i närområdet, som i Syrien. Säg ja till en sådan samordning, där de asylsökande sedan sprids rättvist över hela EU. Våga gå i spetsen.

• Att jaga och utvisa papperslösa är ett dåligt svar på en svår fråga — det är dyrt, ogenomförbart och allmänt omänskligt. Återkommande "amnestier" är inte heller bra. Utred i stället fasta regler för vägar till medborgarskap. Människor som arbetar dygnet runt och gör allt för att klamra sig fast i landet måste erbjudas ett hopp. Kan Barack Obama så borde Morgan Johansson kunna ännu bättre.

• Tillsätt en stor utredning om att se över medborgarskapstanken, med direktiv att uppdatera den glömda bosättningsprincipen: alla som bor i Sverige ska betraktas som svenskar och ha lika rättigheter. Ett synsätt som kan spåras ända till Per-Albin Hanssons folkhemstal. Inför att de barn som föds i Sverige ska erbjudas medborgarskap, oavsett föräldrarnas status.

• Ingen som redan bor i Sverige ska behöva uppleva migration som hot mot den egna ekonomiska tryggheten. Rasdiskrimineringen måste få ett slut. Tillsätt en utredning som ser över hur de olika välfärds- och fördelningspolitiska systemen kan anpassas till en verklighet präglad av invandring.

Den borgerliga regeringen bejakade både migration och mångkultur. Men med undantag för framsteget att underlätta arbetskraftsinvandring blev inte mycket gjort. De rödgröna borde ta det som en utmaning: att gå från ord om öppna hjärtan till att modernisera samhällets institutioner. Börja nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.