U-båten

Jag hör många nu säga att den sk "incidentberedskapen" måste höjas. Alltså: mer pengar till försvaret. Man säger det har blivit så mycket sämre än förra gången det jagades u-båtar i Stockholms skärgård på 1980-talet. Då hade militären mer resurser. Då var de effektiva. Nu är de tomhänta. Jag begriper inte argumentens logik. Den gången lyckades man trots veckor av u-båtsjakt och sjunkbomber som exploderade inte hitta några bevis på u-båtar. När de till sist kom med en ljudinspelning avslöjades det vara uttrar eller minkar eller nåt annat slankigt djur på bandet. Bättre förr? Inte så uppenbart.

I Godmorgon världen spekulerade jag — inte sämre än alla andra spekulerande — att Ryssland medvetet låtit Sverige misstänka en u-båt. Vi ska veta att de finns i skärgården, när de vill och på egna villkor. Syftet är att skrämma oss till tystnad, sluta kritisera den ryska etnoimperialismen, dra tillbaka stödet till demokratioppositionen i Vitryssland, tona ner kritiken mot den ryska ockupationen av delar av Ukraina. Jag tycker fortfarande det låter som en möjligt rimlig teori.

Fotot på den svartklädda mannen som springer över skäret kommer bli en klassiker. Det skulle kunna vara ett konstprojekt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.