Klusterbomber i Ukraina

I helgen är det parlamentsval i Ukraina. Det är en våldsam valrörelse. Det kommer nyheter om både misshandel och mordförsök mot politiker från alla politiska håll: radikalnationalister så väl som de i huvudfåran. Det talas om ryska medborgare som arresterats (ja, ja … man blir varken förvånad om det är sant eller osant).

Och runt Donetsk fortsätter dödandet. Det är hög tid att få slut på striderna. Ukraina kan inte vinna tillbaka förlorat territorium med kanoner. De kommer då bara erövra några städer där alla invånare börjat hata Kiev, med samma intensitet som de verkar förakta de milisgangsters och separatister som styr nu. Från Human Rights Watch har det nyligen kommit rapporter om att båda sidor använt förbjudna klusterbomber. Det är krigsförbrytelser. Om jag inte minns fel är det nu över 4000 döda i kriget.

Ukraina har haft all rätt att bemöta de beväpnade separatisterna i öst med våld. Nu är läget att båda sidor förlorat. Sånt måste man kunna acceptera och ändra strategi. Donetskregionen kommer nu sälla sig till raden av underliga regioner med märklig mellanstatus som Transnistrien i Moldavien och Republika Srpska  i Bosnien. De framstår som en helt ny uppfinning. Jag tror de är tickande bomber och tillstånd som håller kvar människor i fattigdom.

I dag skriver Stig Fredriksson, som vanligt, bra och angeläget om Ryssland på Expressen kultur. Läs här.

Och Ulrika Kärnborgs ledare på Dagens arena om kulturministern och presstödsreglerna tillhör också nödvändig läsning.

I kväll fortsätter SVT:s dokuserie om Kärrtorp. Bortsett från speakerröstens föråldrat  fåniga fördomar om förorten som "sömnig" och "sovstad" var första delen i går klart bra. Då om kvinnan som tårtade Jimmie Åkesson och en informatör på SD:s riksdagskansli. Båda bor i Kärrtorp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.