Utbränd eller konspiration?

I morse diskuterade Panelen (Godmorgon världen) om SD kommer fälla budgeten och framkalla nyvald. De verkade enas att eftersom Jimmie Åkesson är utbränd och sjukskriven så vill de inte. Men är det så enkelt? Min tilltro till SD:s demokratiska trovärdighet är låg. Då kan man tänka ett helt annat scenario, där ett möjligt händelseförlopp redan satts i rörelse.

Att vara utbränd är en tung sjukdom. Man är borta länge, säkert sex månader, och det kan  bli återfall. Kan man ens komma tillbaka som partiledare efter en sådan sjukdom? Men SD påstår att Åkesson ska vara tillbaka i december. Då är han inte utbränd. Då har han haft en ordentlig semester. 

Tänk om allt är en combo av trötthet och kalkyl? De inser att här öppnas nu en möjlighet att utnyttja. SD fäller budgeten. Det blir kaos. Regeringen avgår och utlyser nyval. SD:s beslut har då fattats av en anonym ställföreträdare som sedan tonar bort. I stället gör en pigg Åkesson ny entré lagom till ny valrörelse.  Han behöver inte ta ansvar för det kontroversiella beslutet att fälla regeringen — "nej, jag var sjuk, jag blev informerad på en sandstrand men tog inga beslut" — för maktspelet och smusslet. Han har rena händer. Fri från ansvar för ett möjligen impopulärt beslut.. Och har fint läge för ännu en framgångsrik valrörelse.

I det scenariot blir det i stället de borgerliga partierna, i synnerhet de små och svaga, som tvingas stå med ansvaret. Nyvalet uppfattas som deras "fel" inte Jimmie Åkessons.

Konspiratoriskt? Javisst. Men den grundas i en fullständigg misstro mot SD:s demokratiska trovärdighet och uppsåt. Jag tror det finns ett visst mått av realism i min rätt fräcka spekulation. Om de lyckas blir Sverige aldrig mer sig likt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.