Besvikelsehanteringens konsekvenser

Snart ska budgetens öde avgöras i Riksdagen. Jag börjar bli allvarligt osäker på om regeringen överlever. Den debatt om flyktingfrågan som rullat fram på borgerliga ledarsidor och i M kan få en enkel, kanske avsedd, konsekvens: att SD fäller den rödgröna regeringen. Är det konstigt om de ser debatten som en lockande signal om möjlig politisk förändring i deras riktning?

Alla verkar tro att om regeringen faller följer nyval. Jag är inte så säker. Jag tror det blir ett borgerligt försök. M har visserligen ingen partiledare. Om de inte kan hitta expresslösning för att välja Kinberg Batra, så kan jag tänka mig att Jan Björklund eller Annie Lööf plötsligt förklarar att någon av dom vill försöka bilda regering.

Alliansen regerade med SD som ovälkommet stödparti. SD var för det mesta lojala med regeringen. Borgerliga opinionsbildare och politiker förnekade situationen så envist att de verkade förtränga den.

Men när borgerliga partier, mest FP, i höst börjat presentera förslag de tänker driva i Riksdagen, och därmed tvinga regeringen att genomföra borgerlig politik, har de i allmänhet fått stöd från SD. Läget börjar bli uppenbart: det är enklare för en borgerlig minoritetsregering än för en rödgrön att få majoritet i Riksdagen. SD är ett konservativt parti. De kommer alltid stå närmare de borgerliga än de står de rödgröna.

Även om regeringen inte faller nu kommer borgerlig konfrontationspolitik, som nu verkar gälla, rätt snart göra läget så ohållbart att de rödgröna tvingas ge upp.. I stället för nyval kommer Alliansen göra come back och antagligen överleva till nästa ordinarie val. Det är en spekulation. Jag vet. Men inte orealistisk. Eller hur?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.