Europeiska genombrott

Förra veckan var bra för Europa. Grekland är ett litet land, men Syrizas kompakta valseger är betydelsefull. Och i torsdags kom beskedet från ECB om en mer offensiv och tillväxtorienterad hållning. Båda händelserna är viktiga genombrott mot den konservativa försvarsvallen. Två – noll till förnuftet.

Det har varit roande att se hur borgerliga opinionsbildare — och reportrar — försökt frammana uppfattningen att Syriza och grekerna vill lämna både euron och EU. De har uppenbart inte förstått EU:s politiska landskap. Det är ju de "fattiga" länderna i östra och södra unionen som är starkast övertygade om eurons och EU:s värde, som slår vakt om institutionernas makt. Det som hänt efter eurokrisen är ju att motståndet till hela projektet finns i norra Europa. Det är dom rika länderna som svajar. Vägrarfronten — de länder som med fanatisk inskärnkthet — sagt nej till vidgad demokrati och ökat gemensam ansvar är ju Storbritannien, Nederländerna, Danmark och Sverige. Även Socialdemokraterna verkar ha delat frontens värderingar. EU:s växande problem är att de rika länderna ropar: VI vägrar betala!

Det kan naturligtvis gå illa för Greklands nya regering. Alexander Tsipras utgångsläge är sämsta möjliga. Är han lika bra på att styra och ta ansvar, som han är välsmord i käften? Politik är att vilja, men också det möjligas konst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.