Fokpartister utan koll

I veckan skrev fyra folkpartister ett omdiskuterat inlägg på DN Debatt där de föreslog att tak på hur många som ska beviljas flyktingasyl i Sverige. Jag vet inte hur de tänkte. Kanske att när kvoten fyllts, låt oss säga vid midsommar, så ska Sverige dra ner en järnridå runt landet. Hela asylprövningen tar semester till 1 januari då ridån hissas upp igen.

I deras artikel finns ett påstående som inte kan stå oemotsagt, eftersom det nu sprids som en vandringssägen. De skrev att "Sverige hamnar i botten av alla OECD-länder gällande utrikes födda i arbete." Så vitt jag förstår är det inte sant. I december lade Saco ut en redovisning av OECD:s siffror som avslöjar något helt annat. 

Utlandsföddas sysselsättningsgrad är högre i Sverige än OECD:s genomsnit, i varje fall 2012. Det finns länder som verkligen borde oroa sig: Belgien, Frankrike och Spanien.Även Danmark är sämre än Sverige.

Däremot är gapet i sysselsättning mellan Sverigefödda och invandrade väldigt stort i Sverige. Störst i OECD. Det är inte bra. Och det är ett gap som antirasister envist påpekat måste minskas. Det har två förklaringar. 1) I Sverige är sysselsättningsgraden generellt klart högst i OECD. Att få nyanlända att komma upp i samma nivåer är svårt. 2) I Sverige dominerar flyktinginvandringen, inte arbetskraftsinvandringen som i de flesta andra länder.

Att fyra folkpartister låter som Sverigedemokrater är FP:s problem. Men de ska inte få föra fram felaktigheter. De blir exempel på hur integrationspaniken sänker debattnivån i en svår situation.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.