Vänsterbett

I dag blev jag biten av liten hund. Seriöst. Utanför Kaffe. Den bara högg rakt in i smalbenet. helt oprovocerat. Blev två ordentliga bitmärken. Tur att jag tagit stelkrampssputa för nåt år sedan. Södermalm är till för att undvikas.

Jag har flera gånger uppmärksammat att gamla Dissent genomgått en generationsväxling och piggnat till. Det gamla gänget är väl över 80 snart, så det var dags. Nya numret är lika bra som de senaste. Lysande tema om hur flera amerikanska storstäder nu styrs av stabila progressiva majoriteter. Roligast var att läsa om Seattle där miljardärer och radikaler nu samsas. Amazonimperiet, stadens gamla fackliga vänster och de nya sociala rörelserna lever i en säregen balans. Seattle har nyligen beslutat om landets högsta minimilön. Där finns också en artikel om hur Bill de Blasios politik i New York bromsas och hindras av delstatens guvernör (även han demokrat). Men Los Angeles är naturligtvis mycket mer spännande än New York. Där har en vänsterallians dominerat i femton år och den reoublikanska högern är helt bortsopad. Det är lite underligt att L.A. aldrig får uppmärksamhet i svenska nyhetsmedier, i synnerhet som den politiska kantringen är så sammanlänkad med invandringen. Manuel Pastors artikel om L.A. säger inte så mycket nytt, men för de som inte kan storyn är den ett måste.

Dessutom skriver Maxine Phillips (som tillhör Dissents veteraner) om rörelsen Moral Mondays som startade i Raleigh, North Carolina, med en radikal präst i spetsen. Väldigt hoppfullt. Raleigh tillhör mina gamla hemstäder från åren i USA. En ganska osannolik mittpunkt för en radikal folklig rörelse, som dessutom är uttalat tvärsektionell — i Södern.

Tvärsektionella arbetssätt och perspektiv utmärker f.ö. alla de här framgångsrika amerikanska vänsterrörelserna: i Los Angeles, New York, Raleigh och Seattle. Det märkliga är att det ofta är facket som går i spetsen för det tvärsektionella. Vilken kontrast till det , i det avseendet, konservativa LO.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.