Saudiernas skräck

Varför reagerar Saudiarabien så starkt på Wallströms kritik? Det är svårt att förstå. I dag trappade de upp motåtgärderna två steg till. Träffade kritiken så rätt? Är de så oroliga att omvärlden på allvar, äntligen, ska börja tala om deras könsapartheid? Saudiarabien är en ekonomisk och politisk stormakt som utövar makt i tysthet. Sverige är ett litet land i marginalen. Situationen börjar påminna om USA:s reaktioner efter Olof Palmes kritik av Vietnamkriget.

Saudiarabien måste fått kritik för frånvaro av mänskliga rättigheter och demokrati förut.Men kanske tog det hårdare eftersom Sveriges regering var beredd att betala ett pris för sin kritik och avbröt ett militärmateriellt samarbete. Orden var kopplade till handling. Är de rädda att fler nu ska följa i svenska rödgröna fotspår? Eller är det så att diktaturens manliga kretsar blev kränkta för att kritiken kom från en kvinna? 

När Förenade Arabemiraten tar hem sin ambassadör känns det rätt bra att vara svensk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.