Liberaler som hatar religion

Moderater brukar aldrig vara politiska aktivister. Men deras riksdagsledamot från Jönköping, Mats Green, är en uppenbar begåvning. För att stoppa nya nazistdemonstrationer i sin hemstad första maj hade han, tillsammans med Jönköpings-Posten, bokat in stadens alla centrala offentliga platser för en stor mångfaldsfestival. Den blev aldrig av — det var ju inte meningen — men staden var blockerad för nazisterna. Snygg kreativ aktivism. Mer sånt. 

Förra veckan öppnade den holländska konstnären Lita Cabelluts utställning "Blind Mirror" på Hälsinglands museum i Hudiksvall. Hennes första i Sverige. Den är ett slags undersökning av religion, kultur och tillhörighet genom kläder. Cabellut målar i gammal nederländsk tradition, men med inslag av moderna tekniker. Det hon gjort i Hudiksvall har blivit ett fascinerande projekt. 

Jag har skrivit en av texterna i den bok som gjorts i samband med utställningen (som förmodligen ska vidare till andra städer i Europa). Det är en text om "Religiös identitet i den liberala individualismens epok". Jag fick chansen att återvända till saker jag berört tidigare, men nu bearbeta dem i nytt sammanhang i en längre text. Jag blev rätt nöjd. Kändes som att jag lyckades få nåt ordentligt sagt.

Så här låter ett kort avsnitt: "Det verkar som att en generell rädsla för religioner väckts till liv. Den riktar sig mot alla religioner, men på olika vis. Människor som insisterar att visa sin tro offentligt anses hota viktiga värden."

Förr var det socialister som hatade religion. Nu verkar det vara liberaler.

Läs hela i mitt textarkiv, här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.