Bidrag gör bättre

För något år sedan skrev Lars Berge i Arena (5/2013) om forskaren och psykologen Alain Topors experiment med psykiskt sjuka i Karlskrona. Alla befann sig utan arbete och inlåsta i fattigdom. Experimentet var mycket enkelt, och just därför så befriande naivt och grundläggande: de i testet skulle få 500 kronor i handen varje månad, inga krav alls på motprestation, total frihet, de kunde göra precis vad de ville med pengarna. Topors fråga var om pengarna gjorde dem friskare. Det var ett både berörande och politiskt viktigt reportage Berge skrev.

I senaste Arena är han tillbaka. Hur gick det? Svarte blev entydigt. De som fick pengar blev friskare. Ja, resultatet var omvälvande. Antalet individer, i testgruppen, som vårdades på slutenvård minskade med 30 procent. Nu är experimentet avslutat och alla är tillbaka där de började. Men för en del som fick en period av viss ekonomisk frihet kvardröjande betydelser. I den politiska debatten borde experimentet ge största möjliga efterklang. Är regeringen informerad och påläst?

Topors experiment kullkastar ett kvarts sekel av nedhållande moralismer riktade mot människor som hamnat i olycka: blivit sjuka, arbetslösa eller hamnat i missbruk. Den ifrågasätter inte bara moderaternas synsätt utan även det som nu dominerar socialdemokraterna. Ja, hela arbetslinjens myndighetspraktik där syftet blivit att göra livet så jävligt som möjligt för de som slagits ut ifrågasätts av detta enkla experiments rsultat.

Det löjliga är bara att alla förnuftiga människor redan vet. För människor i fattigdom är lite extra pengar av enorm betydelse för att bryta dåliga cirklar. Alla har vetat, utom arbetslinjens moralister.

Läs nu Lars Berges text. Genast.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.