Svenskar som invandrade

Vilhelm Mobergs romaner om Karl-Oskar och Kristina kallas alltid för "Utvandrarsviten". Varför det? Det är ju bara den första, och minst intressanta, av de fyra delarna som beskriver en utvandring. De andra handlar ju om att vara invandrad; att brottas med identitet, minnen och tillhörighet. Ska man bevara sin svenskhet eller avsvenska sig?

Det är som att det finns en tankespärr som gör det svårt för svenskar att uppfatta att även svenskar varit invandrade — och betraktats av andra med misstänksamhet. Dags att börja kalla Mobergs böcker för invandrarsviten.

I dagens Sydsvenskan skriver jag en rätt lång recension av Lennart Pehrsons tredje bok om de svenska invandrarna i USA. Det är en lysande bok, som kastar förklarande ljus över vår tid och den härva av oro och förhoppningar invandringen till Sverige skapar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.