Tidskrifterna

Mina tidskrifter vill jag också läsa på papper. Men inre för att jag har något romantiskt förhållande till dem, som till böckerna (kolla mitt förra bloggavsnitt). Tidskrifterna är rent hårt arbete. Utan dem skulle jag förstelna. De är ett hav av ord, tankar, slutsatser och analyser som håller mig vaken. De ger mig fler impulser till ledare för Dagens arena än vad dagstidningarnas nyhetssidor gör. Det är därför jag behöver dem på papper. För att den ständigt växande högen av olästa tidskrifter inte ska lämna mig i fred, ska påminna mig om att de måste läsas, att det sällan överdrivet roliga jobbet måste göras — helst en liten stund varje dag.

Men samtidigt tror jag tidskrifterna är mer identitetsbestämmande än böckerna. Min politiska hemvist bestäms av Arena, Bang och Expo. Det är mitt "hemma". Samma sak med de amerikanska: Dissent, New York Review, n+1 och American Prospect. Jag tråkas ut totalt av högerns tidskrifter. Dom ägnar jag ingen tid. Det på vänsterns olika arenor jag gillar att både bekräfta mina åsikter och rubba dem, bråka med slutsatser jag ogillar och få helt nya impulser av infallsvinklar och synsätt jag tidigare inte mött.

Det måste läsas. Om jag slutar skulle mitt eget skrivande stanna av.

Men det händer att tidskrifter är ren njutning. I dag läste jag Ulrika Dahls underbart slingrande essä i senaste Glänta där hon grubblar över sig själv (som moster), moderskap och barnlöshet. Så här slutar hon: "Moderskapets tunga krav och betydelse för den lyckade femininiteten hemsöker oss. Täta nät som vävs och växer, fångar oss som de gör med spindeläggen när de kläcks, vi följer och fastnar i dess trådar. Känslorna, intimiteten, det delade blodet är både ingredienser och resultat av hur vi släktskapar och släktskriftar tillsammans om 'våra' familjer; deras ursprung, ritualer och minnen."

Om Glänta inte legat där, hela sommarne, i högen med olästa tidskrifter och genom sin närvaro tvingat mig att ta jobbet på allvar och börja läsa, hade jag inte läst Dahls essä och därmed inte fått den energi som får mig att öppna datorn och börja skriva. Att läsa tidskrifter är ett dagligt arbete för att göra världen runt omkring mig lite större och rörligare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.