Betydelsefulla detaljer

;I söndags på DN debatt skrev Felipe Estrada och Henrik Tham en liten viktig påminnelse om att det dödliga våldet och det grova våldet faktiskt minskar. Hur många bekanta har jag inte mött som blankt vägrar tro mig när jag säger just det. De vet att våldet ökar. Alla vet ju det. Därför blir Estradas och Thams uppgift att männsikors rädsla för våld faktiskt minskar extra intressant. Själva känner vi oss trygga — men nån annanstans, längre bort, i andra stadsdelar, bland andra svenskar tror vi att våldet ökar,

Nyligen snubblade jag på en annan sån där rättelse av vad alla anser sig veta. Bland invandrade är andelen högutbildade (högskoleexamen) fler än bland alla som är födda i Sverige. 40 procent av de invandrade kvinnorna är högutbildade, men bara 35 procent av alla infödda män. Invandringen ökar alltså andelen välutbildade i Sverige.

Siffrorna avslöjade också en hög andel lågutbildade. De invandrade är helt enkelt socialt polariserade och heterogena. Det bör naturligtvis alla veta. Men det finns en otroligt stark föreställning om att alla invandrade inte bara är sämre utbildade än etniska svenskar (och därför behöver bemötas omhändertagande) utan dessutom likadana allesammans.

Ibland behöver man påminnas om gapet mellan våra föreställningar och hur det egentligen är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.