Den listiga sekulariseringen

I dag skriver Erik Helmersson bra i DN om Gefle Dagblads omtalade granskning av kopplingarna mellan stadens moské och revolutionär islamism. Jag har inte läst alla artiklar. De är en hel svärm som publicerades under sommaren och de flesat är lite svåra att spåra på hemsidan. Men intrycket är ändå att det varit en viktig och korrekt granskning med uppenbara avslöjanden. Jag tror som Helmersson att:

"Man kan faktiskt säga att granskningen i sig är ett tecken på hur islam alltmer betraktas som en naturlig och permanent beståndsdel i Sverige. Just för att muslimer inte längre betraktas som ett homogent, främmande kollektiv ständigt i underläge vågar medierna nu lyfta fram religionens baksidor – på samma sätt som man behandlar alla fenomen i samhället."

Samtidigt läste jag en artikel från den franska islamologen Olivier Roy, "The disconnect netween religion and culture" från tyska Transit, på engelska i Eurozine. Roy är alltid rolig att läsa. Hans optimism är uthållig intill dumdristighet. Hans förmåga att tänka mot strömmen är uppiggande.  Han vidhåller att sekulariseringenärrullar vidare ostoppbar, även i Mellanöstern. Ja, man kan till och med uppfatta den revolutionära islamismen som ett oväntat instrument för fortsatt sekularisering. Iran beskriver han som en sekulär teokrati. Och även om ISIS och talibanerna utgår från religiös tro så opererar de ändå på den sekulära politikens villkor. De förstärker inte muslimers traditionella kulturer och livsmönster. De gör motsatsen: river upp och förgör dem.

Så här skriver han i ett avsnitt:

"The jihadi espouse a Salafist conception of Islam (although the majority of Salafi are not jihadi). Salafism is presented as the reaction of traditional society and culture to westernization and modernization. However this is very far from being the case. Salafism is a perfect example of a religious confession that no longer defines itself via culture, but via a set of norms, even against the dominant culture of the place they find themselves in. The Wahhabi in Saudi Arabia are destroying the old city of Mecca and replacing it with a very western commercial mall, where sharia norms – closing during prayer, the veil – are applied to a modern material culture.

It is no coincidence that the first target of the Salafi are the traditional Islamic cultures. When the Taliban took power in Afghanistan, the first thing they destroyed were elements of the traditional Afghan way of life. They forbade all kinds of games: kite-flying, animal-fights, and so on. However they allowed soccer. Did they find soccer more halal than traditional Afghan games? IS is perfectly modern in its culture: gore and violence borrowed from video games and contemporary movies, recruitment among uprooted and disenfranchised western Muslims and converts, manipulation of western media, coupled with the destruction of historic buildings."

Och han avslutar så här: "It is no longer possible to contrast a "secular" West with a "religious" East. Secularization and the de-culturation of religion are taking place in both East and West."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.