Förtrollad sång

I Bukarest hittade jag en cd med inspelningar från 1960- och 70-talen med Gabi Lunca. Omslaget var så retrovackert att jag inte kunde låta bli att köpa. Lunca tillhör de stora romska sångarna från Rumänien. Hon sjöng melankoliskt dröjande romsk blues och påminner om en europeisk Sam Cooke, om ni förstår.  Under de hårda åren på 1980-talet trängdes hon ut i marginalen. Det berättas att hennes sånger bara spelades mycket tidigt på morgnarna i rumänsk radio. Hennes fans ställde väckarklockan på fem för att få höra några minuter Lunca som daglig tröst. Jag förstår dom. Jag har lyssnat nästan varje dag sedan jag kom hem. Hon har en vackert beslöjad röst. Men mest av allt sjunger hon förtrollat, hon liksom svävar över det enkla kompet och verkar ofta dröja kvar lite för länge på varje vokal, som en elegant kärrhök över vassarna runt en stilla insjö på slätten. Det är som om hon sjöng i ett halvvaket transliknande tillstånd. Jag har ingen aning om vad hon sjunger om, men blir lika drabbad och påverkad varje gång.

Skivan är utgiven av tyska Asphalt Tango i serien Sounds from a bygone age. I samma serie finns också den märkliga rumänska romen Dona Dumitru Siminica från samma tid, men kanske lite äldre. Han är en rund man med fluga och högt hårfäste som sjunger som en kvinna. Lunca blev pingstvän efter revolutionen 1989. Siminica hade då redan dött, ensam i en trappuppgång (om jag inte minns fel). Nu återstår att lyssna på Romica Puceanu, en annan av dessa legendariska romska sångarna från Bukarest. Stillsam romsk blues tillhör Europas mest underskattade musik. Från Liljana Buttler i Belgrad till Gabi Lunca i Bukarest.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.