SCB om läget i landet

I senaste Arena (5/2015) skriver liberalpartisten Johan Enfeldt tankeväckande om hur hård blockpolitik i kommunerna gynnar SD. Jag har inte samma problem med blockpolitik som många andra, men just i kommunalpolitiken framstår den som fördummande. Enfeldt har två argument. Låsningar i block ger SD utrymme att förhandla och normalisera ett ofta informellt samförstånd (som ingen medger, men ändå pågår i nämnder, på konferenser och under kaffepauser i kommunerna). Det andra är sällan uppmärksammat. Han menar att blockpolitiken under valrörelserna leder till att blocken konkurrerar om samma väljare, men lämnar enormt stora grupper (gissa vilka) utanför — och där drar SD massor av väljare.

"Det finns två sätt att förhindra att SD får mer makt i Sverige. Vi kan övertyga deras väljare att rösta på andra partier eller så kan vi samarbeta över blockgränserna."

I höstens SCB har SD 20 procent. Det är skrämmande (i ordets bokstavliga betydelse) att så många svenskar gillar ett parti som helt samknar demokratisk trovärdighet. Landet närmar sig ett demokratifientligt maktövertagande. Vad gör de andra partierna för fel? Johan Enfeldts svar har poänger. Jag skulle formulera det som att partierna misslyckas förklara att de har rätt politik och SD åt helvete fel. De misslyckas förklara skillnaden mellan rätt och fel, i både politisk och moralisk betydelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.