Antimörker

Just nu behövs det kunskap för att stå emot allt reaktionärt mörker. Läs Peter Wolodarskis krönika i dagens DN om hur svensk ekonomi går åt helt rätt håll med en arbetslöshet som sjunker snabbare än jag (och de flesta) nog trodde var möjligt. I veckan läste jag en fet EU-rapport om inkomstfördelning i olika länder. Sedan 2008 har den häftigt växande ojämlikheten i Sverige bromsats upp. Den ökar fortfarande, men begränsat. Sverige klassas nu som ett i det avseende "stabilt land" av EU (i motsats till bl a Danmark där den nu växer mycket). Det är bra nyheter. Sådana behövs. Allt går inte åt helvete. Sverige är inte på randen till sammanbrott.

Och jag vill återigen påminna om Lisa Pellings långa text i Arena (5/2015) om migrationen och behoven av lagliga vägar till Europa. Den är också baserad på kunskap, inte apokapyptiskt mörker (som får regeringen att förbereda total stänmgning av Öresundsbron).

För något år sedan skrev jag en text om global migration tll en antologi. Där redogör jag för en del av den forskning som nu finns om hur migrationen påverkat Europas ekonomier. Det är resultat som nog överraskar många, Migrationen verkar ha gynnat alla: invandrarländernas, utvandrarländernas och migranternas ekonomiska läge. Det finns inga bevis för att invandringen ökat arbetslösheten, sänkte lönenivårerna, ökat ojämlikheten eller urholkat statsfinanserna. Snarare pekar resultaten åt det andra hållet. Invandringen har gynnat Europa. Sverige har blivit ett bättre land tack vare den stora invandringen. Texten publicerades i nerkortad version i Tiden. Finns här.

SD har fel. De har inte forskningens fakta på sin sida. De har bara upplevelser och känslor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.