De super som djur

I senaste Glänta (2/2015) finns en av de roligaste artiklar jag läst på länge. Erik Nilsson skriver om djur som knarkar och super, med frågan om människor lärt ut eller lärt sig. Djur verkar helt enkelt vara på samma målmedvetna jakt efter berusning som människor: bin, elefanter, lamor, vattenbufflar, kor, getter och en massa andra verkar välorienterade i sin jakt på tröst. Och någon gång i människans samlar/jägar-period när närheten till olika djur var en överlevndadsfråga verkar de ha lärt sig av varandra i vilka växter de kunde finna uppiggande, lugnande, smärtlindrande och framför allt hallucinatoriska ämnen. De iaktog varandra och tog efter.

Min favorit i artikeln är berättelsen om de markattor som kom med slavarna tillön St Kitts i Karibien. Där lärde de sig bli berusade påfermeterade gamla sockerrör som lämnats kvar på fälten. I dag är öns 40 000 markattor vana alkoholkonnäsörer som snor drinkar från slöa turister. Några forskare undersökte tusen markattors akoholvanor och delade in dem i olika typer. 1. De som periodvis dricker omåttligt mycket. 2. De som dricker regelbundet. 3. De som bara dricker tillsammans, i sociala sammanhang. 4. De som är nykterister. Det låter mänskligt, eller hur? De allra flesta dricker socialt och måttligt, bara efter lunch och ser helst att alkoholen är utspädd. Fem procent klassade forskarna som "allvarligt missbrukande storsupare" som blir berusade, ofta muckar bråk och domnar av i koma. Om de fick obegränsad tillgång skulle de supa ihjäl sig på ett par månader — och de var ofta unga hannar.

Men läs hela artikeln. Mycket rolig men med en rätt allvarlig underton av frågor om gränser mellan människa och djur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.