Det förfärliga Danmark

Nu har Danmark beslutat att konfiskera flyktingars egendom. I EU:s Stadga om de grundläggande rättigheter artikel 17 står det: "Ingen får berövas sin egendom utom då samhällsnyttan kräver det". Jag har väldigt svårt att förstå att konfiskering av näst intill all personlig egendom någonsin kan försvaras med samhällsnytta. Konfiskeringspolitiken har andra orsaker — och den måste prövas rättsligt. Den påminner om konfiskering av judisk egendom i nazityskland och masskonfiskeringarna i Sovjetunionen. De som utsätts för övergreppet har inget inflytande, de har inte variot med om att besluta om lagen.

Ai Weiwei har beslutat att stänga ner en utställning i Köpenhamn och hämta hem ett konstverk i Århus i protest. Men vad kan vi andra göra? Vi som inte har den möjligheten till uppmärksammade stora protester? Vi kan samlas till protestmöten och demonstrationer. Och jag kommer inte längre resa till Danmark. Jag kommer bara använda det som genomfartsland till andra och friare länder. Jag kommer undvika att köpa danska varor. Jag kommer inte delta i några samarbeten eller utbyten med danska myndigheter (inte för att jag någonsin fått sådana möjligheter, men ändå ….). Ja, jag vet att det låter lite löjligt, men man får försöka svara med det lilla man har.

Varför denna vansinniga lag? Den oficiella förklaringen att konfiskeringarna skulle bidra till kostnaderna för flykringpolitiken är uppenbart nonsens. Jag tror orsaken är en annan. Många flyktingar från Syrien är välutbildade och inte utfattiga. Men den danska invandringsfientligheten kräver att de invandrade uppfattas som hjälplösa människor utan egna resurser och egen vilja. De ska vara beroende. De ska ligga på knä och be om välvilja. De ska vara som nakna barn inför den danska staten. Därför måste deras egendomar konfiskeras. 

Man kan se samma mekanism bland Sverigedemokrater. Alla påståenden att många syriska flyktingar är välutbildad medelklass bemöts med raseri. De är analfabeter, ropar mobben. 

Att en högre andel invandrade kvinnor har eftergymnasial utbildning än Sverigefödda män uppfattas som en kränkande verklighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.