Feminismen i Bang är livsnödvändig i dag

Feminismens ögonblick är nu. Men inte i betydelsen stora genombrott, utan för att den framstår som den enda idérörelse med potential att bryta sönder den hårda konservativa våg som översvämmar Europa. Putin, Le Pen, Orbán, Åkesson — de står för allt feminister alltid försökt befria mänskligheten från: militarism, manlighet, nationalism och muskelpolitik.

Feminister kan inte motverka den auktoritära högern genom att försvara det rådande, utan bara genom att förändra det. Polariseringen är fullständig. Ögonblicket känns ödesdigert.

Och just då fyller Bang 25 år. Väl vald tajming.

Bang är bevis för hur en förhållandevis liten krets kan påverka större sammanhang. Varje nummer har varit porten till myllrande politiska samtal. Ofta med nya röster. Alltid i opposition, även till den egna traditionen, och med grälen som kreativt tillstånd. Efter 25 år kan man identifiera en svensk bangfeminism. På senare år präglad av försök att förena olika maktperspektiv, i synnerhet rasdiskrimineringens. Feminism är inte längre en solokörning.

Nya numret är Johanna Palmströms sista som chefredaktör. Temat är ekonomi, alltså klass och struktur. Med bangig fanzinestil blandas personliga berättelser med akademiska analyser. My Vingren anklagar nyhetsmedierna för att i diskussionerna efter Köln och Kungsan blivit "en del av den rasistiska rörelsens informationskrig". Det avgörande ögonblicket — angreppen från den nationella högern — rör sig som skuggan från en hungrig rovfågel över artiklarna. Tiina Rosenberg skriver i det sammanhanget att feminismen bör tala om solidaritet i stället för systerskap. Och hon nämner hur teoretikern bell hooks efterlyser "en bred förståelse av social rättvisa som inte slutar när kvinnor har möjligheten att bli lika framgångsrika som män inom den existerande patriarkala ordningen".

Alla är inte lika glada. I en enkät fäller Ebba Witt-Brattström några nedlåtande syrliga ord varför hon inte längre läser Bang. Jag skulle fyllts av oro om hon sagt något annat. Skål för Bang!

Per Wirtén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.