Snålt Huddinge

I kväll ansluter sig antagligen Huddinge till den lilla krets kommuner som inte vill ansluta sig till Fristadsrörelsen för förföljda författare. En sammansvetsad borgerlig majoritet kommer med stöd från SD rösta nej i fullmäktige. Inga hotade författare till Huddinge. Det är lågt.

Jag är författare, har alltid bott i Huddinge och varje dag försvarat livet i "förorten". Men i dag är det pinsamt att bo här.

Vi har inte råd, är majoritetens samlande rop. Men att bli tillfällig värd för en hotad författare kostar bara 300 000 kronor om året. Det är kakburkspengar för en kommun lika stor som Karlstad — även om ekonomin just nu är ovanligt svajig.

Men i bakgrunden finns synsätt som avslöjar en djupare motvilja. I kommunstyrelsens protokoll från 30 mars påstås att skyddet är "godtyckligt och diskriminerande", eftersom det inte omfattar även bagare och bankdirektörer. Det är ett helt nytt, och rätt häpnadsväckande, argument i det regelbundet uppflammande motståndet mot Fristadssystemet.

Huddinges kommunledning förklarar därmed att det globala arbetet för konstnärlig frihet är ett diskrimineringsmaskineri. Rushdie? Vilks? Det är en oerhörd fräckhet från en kommun med notoriskt snål kulturpolitik. Men med lite elak list kan det få diskussionerna att gå i baklås i fler kommuner.

Att Liberalerna ansluter sig till nejet är också anmärkningsvärt, och ett brott mot partilinjen. De tycker att idén är bra, någon annanstans, men inte i Huddinge. Vem vill bidra till att diskriminera de förföljda som inte är författare?

Huddinge tillhör landets mest globalt uppkopplade kommuner, präglad av både invandring och forskarliv. Men alltid anonym bredvid den maktfullkomliga grannen i norr, Stockholms kommun. Med rikare kulturpolitik och som fristad för förföljda författare och konstnärer kan den kanske komma ut ur skuggan. Fristadsarbetet är inte en uppoffring, utan en tillgång.

Per Wirtén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.