Klingspor for ever

Agneta Klingspor är en helt unik röst i svensk litteratur. Hon borde få ett STORT erkännande. Sälja MÅNGA böcker. Men samtidigt — skulle inte det kännas en aning fel? Rättvist men konstigt. Hennes texter mår liksom bäst av att komma från det lite dunkla hörnet i skuggiga rummet, från under köksbordet en måndagkväll, som en grannes irriterande monolog i trapphuset. Jag blir alltid glad av att läsa henne, hon har en språklig spets, som om allt är skrivet längst ute i en triangels vassa hörn.

Hennes senaste är Går det åt helvete ska jag ändå dö där hon fortsätter sin självundersökning i gränslandet mellan dagboksanteckningar och roman. Hon är svensk autofiktions strävaste. I love it. När hon nu skriver om åldrandet, om kroppen som blir ostadig, en aning opålitlig och stel på morgonen är det med samma kombo av aptit (det njutningsfulla) och hunger (det ångestladdade) som utmärkt hela hemmes litterära projekt — för i hennes fall kan man verkligen tala om ett projekt; det lite kantstötta men bejakande livet som litteratur. 

Den börjar så här: "Det är mörkt som på ett utedass en kall septemberkväll. Kylan sprider sig till höfterna, kryper in mot benet, drar ihop ryggslutet till en punkt och i den punkten sitter jag och skriver."

Och sedan slutar boken med att hon tänker hur det snöar vitt och kallt och hur "hon står ensam på terassen, helt ensam i det vita och lägger tungan mot järnstaketet och fastnar, det är så de ska finna henne utan ord med tungan mot järnet."

Klingspor skriver om sig själv, inte för att finna det allmänmänskliga (det utslätade) utan för att finna motsatsen: det abolut unika, som bara finns i en enda människa och gör hen till ett helt eget kosmos. Det är humanism. Nu hotar hon med att det här är hennes sista bok. Jag vägrar tro henne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.