Hillary Clinton for President!!

MSNBC har just pekat ut Hillary Clinton som vinnare i New Jersey, med 25% räknade röster har hon 60%. Det innebär att hon definitivt är klar som presidenthamdidat. En historisk kväll. Om en stund ska hon tala i Brooklyn.

Sedan jag kom hit har spekulationerna om vem on väljer som vicekandidat varit många. De flesta jag hört pekar mot kandidater till vänster om henne, typ Sherrod Brown från Ohio. Då upprepar hom Obamas mönster från 2008. Det säger något viktigt om amerikansk politik. 1. Den har rört sig vänsterut. 2012 var första presidentvalet när demokraternas väljare stod till vänster om sin presidentkandidat på säkert decennier. 2. Tidigare valde man en medkandidat för att locka mittenväljare, så kallade swingvoters, men sådana finns inte längre i amerikansk politik eftersom den blivit så oerhört polariserad. Under höstens kampanjer är nyckeln imnte längre att vinna de i mitten (eftersom de är så få) men att mobilisera sina kärnväljare så att de går och röster i stället för att ligga kvar på soffan. Det är en väldig förändring somsvept fram under de senaste femton åren. När Bill Clinton var president var mönstren annorlunda.

I dag när jag pratade med mannen bakom fiskdisken — länge, han var så där typiskt amerikanskt pratglad — kom en trettioårig överviktig man fram, pekade på mig och sa åt mig att jag borde köpa en pistol "You're in Ameriva now".

Och tidigare i veckan har jag sett klipp där Donald Trump — som haft enorma problem med sitt parti i dag — sagt om Hillary Clinton att "She should be in jail".

Crazy country.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.