Orlando

Revolutionära islamister kommer fortsätta döda människor i Europa och Nordamerika. Att tro något annat avslöjar en brist på förståelse för situationens allvar. De har sedan lång tid hotat samhällsordningen i Mellanöstern och Nordafrika. Men brutaliteten och omfattningen av våldsdåden gör att de nu indirekt också hotar de demokratiska och fria samhällena i Europa och USA, genom att framkalla reaktioner från staten som inskränker fri- och rättigheter för att skydda människors liv. De närmaste åren kommer vi ställas inför frågor och dilemman som blir svåra. Hur skyddar man oskyldiga mot deras totalitärt motiverade våld?

Deras hat riktas mot minoriteter, hbtq-gemenskaper, kvinnor, migranter och alla uttryck för kosmopolitiska värderingar. Omar Mateen tillhör samma slags globala fascism som Anders Behring Breivik och Peter Mangs. Stödet för alla dessa emancipatoriska rörelser och värderingar får inte svikta.

För att de revolutionära islamisterna ska kunna besegras är det helt nödvändigt att alla andra konservativa muslimska rörelser, som t ex Muslimska Brödraskapet, väljer demokratins sida. Det är alla demokraters ansvar att bidra till det valet. Annars är striden förlorad, inte för Europa, men för folken i Mallnöstern och Nordafrika.

Precis när jag avslutar den här texten slår klockan sex här i Philadelphia. Det är nu en tyst minut för offren i Orlando. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.