USA. Dag fem.

DAG FEM. Lättnaden börjar sprida sig. Trumps anstormning har bromsats. I Ohios huvudstad Columbus är gatorna breda. Men inte vid Triedstone Baptist Church på tredje avenyn. Där tränger ogräset upp genom trasiga trottoarer. Den ligger ”in the hoods”, säger en busschaufför. Kyrksalen är full. Kören sjunger. De fyller bussar med väljare som vill förtidsrösta. Det heter ”Souls to the Polls”. Alla kommer rösta på Hillary. ”We need books, bucks and ballots”, förklarar pastorn. I tal efter tal länkar de afrikansk-amerikanska predikanterna och politikerna valet till de offer som gjordes under rösträttsstriderna. De räknar upp namnen på de som dödades. Minnet av dem är osynligt inskrivna ”on the ballot” — på valsedeln. Baptisten Charles Booth inskärper att de måste lära sig av judarna hur man säger ”aldrig mer”. Församlingen svarar yes, yes. I en annan del av staden säger en aktivist att hon börjat förbereda en försoningskommission för att läka alla sår valrörelsen rivit upp i Columbus, Ohio. Snart vet vi hur det gick.

Per Wirtén

2 reaktioner på ”USA. Dag fem.

 1. Kära Per! Tack för dina texter från Amerika! Även retrospektivt väljer jag att, mitt i rådande sorg, se det hoppfulla i dem.

  Agnes heter jag och jag är med på ett mikroskopiskt hörn från Malmö som deltagare i en internationell kvinnorörelse som har vuxit fram under inom loppet av en månad och som sträcker sig från Polen via Argentina till Korea… Det började med strejkerna mot lagförslaget om totalt abortförbud i Polen och spred sig sedan vidare i världen och väckte hopp om en sant internationell feministisk kamp.

  Den 25 november anordnas en första global protest, i samband med FN’s dag för eliminering av våld mot kvinnor. Nu försöker vi få med amerikanska feminister och aktivister på tåget. De har tydligen varit lite svårflörtade hittills, upptagna med valet får man förmoda, men kanske kan nattens händelser få dem på andra tankar. Internationell solidaritet är vår enda väg framåt!

  Kanske vill du hjälpa till och sprida budskapet om vårsida och vår kamp bland de amerikaner som du träffar/samspråkar med via sociala medier och dylikt?

  Här är vår Fb-grupp som du givetvis är välkommen att gå med i:

  https://www.facebook.com/groups/707249579441363/events/

  Varma hälsningar från Malmö/Agnes Malmgren

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.