USA. Dag fyra.

DAG FYRA. Morgon i Cleveland, Ohio. En amerikansk fackföreningslokal, en Union Hall, är inte som en svensk. Solen kastar avslöjande ljus över den slitna skräpigheten. Men en levande Union Hall har passion. SEIU försöker organiserar den privata tjänstesektorn och är landets mest kreativt aktivistiska. Jag känner mig alltid hemma hos dem. Det är SEIU som drivit den omsusade kampanjen Fight for 15 för höjd minimilön. Becky Williams förklarar hur de genom långa måltider på McDonalds identifierade möjliga ledare, tog kontakt och började planera aktioner. Nitton miljoner amerikaner har på så vis fått högre lön. Kravet har blivit Demokraternas. I samlingslokalen låter det som i en afrikansk-amerikansk kyrka med call and respons och berörande vittnesmål. Utanför dåsar östra Clevelands ökända ödeland: övergivna människor, bommade bostadshus, förstörda fabriker. Jag befinner mig på andra sidan den amerikanska ridån, och ser det som döljs. Där hör jag Williams säga att social rättvisa, invandrades rättigheter och antirasism aldrig kan separeras.

Per Wirtén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.