USA. Dag tre.

DAG TRE. Den som vinner Ohio brukar vinna valet. Nu driver delstaten mot Trump, men osäkerheten är som morgondimman. Demokraterna måste vinna den fattiga roststaden Cleveland så stort som möjligt. I synnerhet en liten handfull enkla stadsdelar. Man kan säga att presidentvalet avgörs i de köken. Så var det 2012 och så kan det bli nu igen. Megakampanjens stora energi sugs in på denna lilla yta. Lönnarna har tagit eld. Vid middagstid är himlen klarblå. Jag och 35 andra svenskar på Arenagruppens valresa sprider ut sig längs tysta villagator. Vi ska knacka dörrar i landets hetaste kvarter. Amerikanska valkampanjer är samtidigt hi tech och old school. Cleveland myllrar därför av Hillarys dörrknackare. ”Hi, my name is Per. I’m from Sweden. Can Hillary count on your vote?”. Mina noteringar samlas i en sofistikerad databas för riktade insatser. På kvällen samlas alla i downtown för kampanjevent med Beyoncé, Jay Z och Hillary Clinton. Träget frivilligarbete och celebritetsglans — amerikansk politik på en dag. I morgon väntar nya dörrar.

Per Wirtén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.