Ingen Trumpvåg

Under valvakorna framskymtade att valdeltagandet var högt. Nu avslöjas motsatsen: att det var rekordlågt. I olika kommentarer har påståtts att det svept fram en stark våg av Trumpstöd. Den uppfattningen verkar därför inte hålla. Ja, republikanerna var bättre på att mobilisera sina väljare. Men den viktigaste orsaken var nog att Demokraterna helt misslyckades. Läget påminner därför om George W Bushs omval 2004. Även då hade Demokraterna en kandidat, John Kerry, som inte väckte någon entusiasm och var en dålig kampanjpolitiker. Men till skillnad från 2004 fick Hillary Clinton ändå totalt sett fler röster än Trump. I Michigan, Wisconsin och Ohio vann säkert Trump över väljare som tidigare röstat på Obama. Men det skulle inte förvåna mig om slutsatsen av valet så småningom ändå kommer bli att Clinton förlorade för att hon inte lyckades motivera sina kärnväljare — som t ex fattiga arbetare i storstäderna — att gå och rösta. Ingen Trumpvåg alltså. Snarare en inställd Clintonvåg. Det gör inte saken bättre. Men det gäller att inte svepas med av en fiktionaliserad medial Trumpvåg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.