Flykten från verkligheten

I Syrien flyr människor från ryska bombplan. I Sverige flyr politiker från verkligheten. Moderaterna håller på att desavouera sin mest populära partiledare på decennier, ja kanske någonsin. Jag känner respekt för Reinfeldt som fortfarande står kvar för en sansad migrationspolitik, den som både den rödgröna regeringen och M nu gemensamt skrotar. Reinfeldts ”Öppna våra hjärtan”-tal var första gången på åtta år som statsminister han faktiskt lät som en statsman. Jag delade aldrig den socialdemokratiska valrörelsedemagogiken att han öppnade för SD.

Jag förbryllas av att M nu attackerar migrationsöverenskommelsen med MP. Den gällde ju arbetskraftsinvandringen, som knappast bidrog till att mottagningssystemet för flyktingar sviktade förra hösten. Men överenskommelsen innebar också något annat som de vill åt, nämligen att papperslösa äntligen fick rätt till sjukvård och att deras barn fick gå i skola. Det vill nu både M och den rödgröna regeringen (inkl MP!!!) utradera. Regeringen genom det deportationsmaskineri de nu lägger på plats — och som Sverige aldrig sett någon motsvarighet till.

I hörlurarna har jag Martin Greens nya album ”Flit”. Han är annars med i den omskrivna, men inte särskilt märkvärdiga folkmusikgruppen Lau. På egen hand är han något annat, även om den brittiska folkmusiktonen ligger kvar. Dovt morrande elektronik, reciterade texter och kristallklar sång (från Becky Unthank). Vackra, sammanbitna och sorgsna texter om i huvudsak migration. Om resväskan som står färdigpackad i köket, om resan över havet, om att bli bortjagad i det nya landet. Återhållen depression. Tidens ljud. Musik från hösten när Aleppo föll och människor avrättades under ryska bombplan.

Fredrik Reinfeldts politik om öppna gränser var inte bara idealism. Jag tror han och andra moderater i hans krets hade förstått betydelsen av demografiska fölrändringar. En växande del av den svenska väljarkåren kommer ha invandrarbakgrund. Vinner man deras förtroende, vinner man framtida val. Det händer inte utan ställningstaganden, till exempel en mänsklig flyktingpolitik. På lång sikt vinner de som vågar avskaffa de tillfälliga uppehållstillstånden. Sånt tror jag Reinfeldt fattade. Han var smart. Det kan man inte säga om de båda farbröderna Ygeman och Johansson — Mad Men i regeringen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.