Sweden … in Sweden!

Donald Trumps utfall mot Sveriges (tidigare) positiva inställning till invandring och mångkultur fullföljer en gammal amerikansk tradition: att peka ut Sverige som ett exceptionellt land. På 1960-talet var det ”den svenska modellen” med jämlikhet och samförstånd som antingen beundrades eller demoniserades. Sverige uppfattades, med all rätt, som ett samhällsexperiment. Nu är det svenskarnas unikt positiva inställning till invandringen, åtminstone jämfört med opinionsläget i andra europeiska länder, som orsakar stormar i utlandet. Sverige är konstigt. Sverige är annorlunda. För den internationella högern är det ett tecken på svenskt förfall och apokalyps, civilisationens slut. Egentligen tycker jag hagelskurarna är uppfriskande. Sverige är tillbaka på banan. Uppmärksamheten gäller — nu som då — politiska fenomen som gör landet bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.