Medierna måste släppa myten om högervågen

Det blev platt fall för Geert Wilders. Förväntningarna föll samman. Val efter val landar hans parti på ungefär samma nivå. Hans inflytande över samhällsdebatten var stor för fem år sedan. Men nu? Han är inte längre en nyhet. Men ändå var den svenska valbevakningen fixerad vid honom.

Journalistiken verkar uppslukad av idén att en ohejdbar högernationalistisk våg dränker Europa. Scenanvisningen säger att Brexit och Trump inledde ett epokskifte. Verkligen?

Högernationalisterna förlorade med eftertryck presidentvalet i Österrike. Wilders misslyckades. Och i Frankrike sjunker Marine Le Pen långsamt långsamt i opinionsmätningarna. Var Trumps amerikanska seger början på en helt annan vändning?

Det enda man med säkerhet kan säga att europeisk politik blivit läskigt oförutsägbar. Vad som helst kan hända.

De stora segrarna i det nederländska valet är de invandrings- och EU-positiva. De som utgår från verklighetens nödrop. D66 som varit Wilders mest envisa motståndare är nu lika stort som hans Frihetsparti. Den gröna vänstern gjorde ett raketval. Och landet har också fått ett renodlat antirasistiskt parti. Äntligen går opinionen åt rätt håll.

Framgångarna annonserades i opinionsmätningarna och var ingen överraskning. Ändå malde svenska journalister på om Wilders. Är de så förtrollade av det högernationella ljusskenet att de tappat kollen på det som faktiskt sker? Eller är antirasism och förnuft inte längre nyhetsmässiga?

Valets andra nyhet är att landets partipolitik fortsätter fragmenteras och falla sönder. Nederländsk politik har alltid varit rörig. Men vem kan längre hålla reda på alla partier i parlamentet? Den som startar ett nytt vinner genast mandat.

I det avseendet fungerar Nederländerna som ett europeiskt laboratorium. Mönstret följer ju konsumtionssamhällets logik. Alla vill känna sig exklusiva. Ingen vill identifiera sig med ”den stora massans” partier. Arr rösta blir en shoppingtur i varuhuset.

Per Wirtén

 

En reaktion på ”Medierna måste släppa myten om högervågen

  1. Är det samma val som vi ser siffrorna på? Platt fall, misslyckande? För vem skriver du den här texten när vem som helst själv kan avläsa utfallet i valet? Marginalen för rutte krympte med ca 15 mandat mot wilders. Det intressanta är den totala kraschen för pvda – varför kommenteras inte detta? En i bästa fall intellektuellt undermålig – och värsta fall intellektuellt ohederlig text. Ge oss intresserade läsare genomtänkta analyser och inte pravdamanuskript! Tack.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.