Den polska situationen

Först nu har jag hunnit läsa senaste Glänta (nr 3-4/16). Den är en fullträff. Många bra och roliga artiklar om mittpunkter och periferier, stad och land. Lars Raattamaas inledande Facebook under ”hösten från helvetet” är uppiggande trots alla nederlag och den avslutande amerikanska undersökningen av USA:s olika mittpunkter är skönt absurd.

Men bland det tyngre fastande jag för Klaus Bachmans försök att reda ut läget i Polen och vad som orsakade det hårt konservativa PiS stora valseger och politiska offensiv. Övertygande avvisar han olika dominerande förklaringar som att de orsakades av en demokratisk kris och misstro bland befolkningen eller ett uppror från socialt utsatta med låga inkomster och osäkra anställningar. Orsakerna är i stället både mer djupgående och mer tillfälliga.

Som den bakomliggande anger han den gamla motsättningen mellan de stora städerna och myllret av småstäder eller byar. Det är ”en gammal och hittills olöst samhällskonflikt som överskuggar och dominerar alla andra konflikter”. Och som nu förstärks av en växande skräck för ”de invandrade”. Men den utlösande orsaken var de andra partiernas misslyckanden, förtroendeförluster och snudd på sammanbrott. Utan det skulle PiS inte ha vunnit.

Bachman är ingen pessimist. Läget är inte som i Ungern. Det finns en opposition. Stödet för regeringen är osäkert. Men framförallt slits de konservativa sönder av olika motsättningar. Kaczynskis förmåga att styra utan formell maktposition är oklar. han avslutar: ”Tittar man närmare börjar redan de första sprickorna i maktapparaten bli synliga, även om de hittills inte varit tillräckliga för att destabilisera regeringen”.

Läs hela artikeln i Glänta — och resten av numret också, helst som papperstidskrift förstås.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.