Religiösa friskolor?

I helgen har socialdemokraterna partikongress. Religiösa friskolor har återkommit som konfliktfråga. Det förvånar mig inte.

Flera distrikt vill ha ett förbud mot religiösa friskolor, eller r’ttare sagt att de inte längre får statsbidrag. Det är en svår fråga. Jag lutar åt att det är rätt. Men den här gången tror jag frågan återkommit i spåren av den utbredda frustration över att den friskolereformens allra största felsteg inte åtgärdas: de stora vinstdrivande skolkedjorna. Trots en stark opinion bland alla medborgare, över hela det politiska fältet, är de kvar.

Ilmar Reepalus knackiga förslag om vinstbegränsningar kommer inte ens det få stöd i Riksdagen. Den enda sunda ändringen att totalt förbjuda all form av vinstutdelning i skolverksamhet har inte en chans. Och jag tycker inte heller att den rödgröna regeringen verkar särskilt övertygad om att företagen måste bort. Vad är det för nåt som gör ett så självklart missförhållande så svårt att ändra?

Att sopa undan skolföretagen handlar inte om huruvida de gör driver bra skolor eller inte. Det är ett irrelevant argument. Det handlar om en principiell fråga om statens uppdrag, I skolorna tillverkas medborgare. Det tillhör statens/kommunernas kärnuppdrag.

Det är pinsamt att höra liberaler attackera religiösa friskolor, som trots allt är ett ganska litet fenomen, medan de försvarar storföretagens skolverksamhet.

Friskolereformen var till för att ge plats åt andra pedagogiska modeller, skolor med särskild inriktning: kulturellt, språkligt eller annat. Och religion då? Ja, var går egentligen gränsen mellan kultur och religion? Den judiska skolan i Stockholm blixtbelyser fråga. Det är visserligen en religiös skola, men också en kulturell och ett sätt för en alltid trängd minoritets försök att upprätthålla en identitet och gemenskap. Rätt eller fel?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.