Moralpoliser?

Det har länge cirkulerat uppgifter och berättelser, bl a från mina vänner och bekanta, om hur konservativa män försöker trycka ner kvinnor i Stockholms nordvästra förortsstadsdelar, Rinkeby, Tensta, Husby. De sägs agera som ett slags gammaldags moralpoliser. Jag har hela tiden undrat över omfattningen, hur allvarligt det är.

Nu är frågan uppe på bordet efter att TV4 Kalla fakta gjort ett reportage. Jag har hela tiden hoppats att någon med större trovärdighet skulle skriva om hur det egentligen förhåller sig, typ feministiska Bang. Men oviljan verkar ha varit stor. Många antirasistiska feminister verkar backa för frågan för att undvika islamofobifällan. En del verkar t o m förneka fenomenet. Tydligen har Fi:s nya partiledare Victoria Kawesa anslutit sig till den hållningen. Jag tycker inte det är ok. Det är inte särskilt intersektionellt, och inte särskilt feministiskt, snarare en flathet för den repressiva manligheten — för männens globala krig mot kvinnorna.

Kawesas påstående att det alltid är i orten sådana här fenomen uppmärksammas stämmer illa. Bristen på kvinnlig representation i de stora bolagsstyrelserna har väl fått mer uppmärksamhet än eventuella moralpoliser i Rinkeby.

Nu verkar i stället andra kvinnor och män ta initiativ för att markera mot den manliga och hårda konservatismen. Jag hoppas alla antirasistiska feminister som bor på platserna och har initierad kunskap om problemets omfattning ansluter sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.