Påsk i Paris

Vi firar påsk i Paris. I en liten lägenhet i 20:e arrondisemanget, nära Place Edith Piaf. Vi kommer återvända hit många gånger, eftersom vi köpt den (och för första gången sedan vi köpte vårt radhus för snart trettio år sedan känner vi oss rätt panka, men glada).

Här uppe på de branta kullarna i östra Paris stod de sista striderna under Pariskommunen 1871. På de smala gatorna och kyrkogården Pere Lachaise massakrerades de sista kommunarderna av reaktionen. På fortsättningen av vår gata ligger det hus där den demokratiska upprorsrörelsen under slutstriderna avrättade sin lilla gisslan av militärer och andra.

Under veckan har jag därför läst Eric Hazans lilla bok ”A History of the Barricade”. Jag har aldrig riktigt fattat barrikadernas funktion under alla revolutionsförsöken i Paris och Europa under 1800-talet. Men nu har det klarnat; hur man byggde dem både offensivt (för att ringa in och pressa bort regeringsstyrkorna via ett genomtänkt system av barrikader) men också defensivt för att under olika slutstrider hålla ut i de återkommande upprorskvarteren (här, vid Bastiljen, runt Rue Saint-Denis nära dagens Centre Pompidou och vid Temple).

I boken hittade jag ett fint citat av en radikal typograf i Lyon några år före det massiva arbetarupproret 1834: ”Vi har skakat av oss oket från den nobla aristokratin, bara för att i stället falla under oket från den finansiella aristokratin. Vi har slängt ut vårt pergament tyranni, bara för att kasta oss i armarna på miljonärsdespoterna. Vår lott har därför inte förbättrats alls. Den gamla aristokratin föraktade oss för att vi inte kunde citera spännande förfäder, och de nya hånar oss för att vi inte har gynnats av några förmögenheter.”

Glad påsk!

PS. Sätt politisk fotboja på Ebba Busch Thor, som så fort hon föreslår rättsvidriga och samhällsfarliga åtgärder börjar blinka blåljus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.