Nu mer än nånsin

Ni bara måste läsa ”ledaren” i senaste numret av den amerikanska litterära tidskriften n+1 om Trumptidens larmknappsfras: Now more than ever. Den är sarkastisk, snäsig, lite arrogant och mycket träffsäker.  Las den här. Jag känner igen larmstämningen de ifrågasätter, även i Sverige. De anonyma inledande texterna i n+1 som går under vinjetten ”The Intellectual Situation” är nästan alltid roliga att läsa. De har ofta samma lite högdraget sarkastiska stil som Lewis Lapham var mästare på i Harper´s Magazine på 1990-talet.

” Trump understands only frenzy. He is the President of “now more than ever.” The phrase brings with it an aesthetic of suddenness, of what Carl Schmitt called “decisionism.” It matters little that this or that order fails in the corrupt courts or is denounced by seething mobs; what matters is the spectacle of activity, of things taking place.”

Men poängen är att samma ”Now more than ever” även håller oppositionen i sitt grepp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.