Trumplandet

Många är fixerade vid Donald Trump. Jag tycker han är en rätt ointressant charlatan. Men hans väljare är mer spännande att försöka pejla in. Om man bara ska läsa en bok om det urkonservativa Teaparty/Trump-landet så är det Arlie Russell Hochschilds ”Strangers In Their Own Land”. Den är inte bara försiktigt klargörande, utan också underbar att läsa, helt enkelt berörande.

Hon är sociolog av den typ som gör fältarbeten, som lär sig genom att möta människor och förstå deras vardagliga sammanhang. Under flera år samtalade hon med en krets vita arbetare, alla konservativa, i den del av Louisiana som kallas ”Cancer alley” och är en ekologisk katastrofzon pga petrokemisk industri. Hennes stereotyper rasade snabbt. De hon mötte var empatiska, lågmälda och varma människor som verkligen tog ansvar för andra. Boken är ett enastående reportage.

Hennes fråga har ställts av andra: varför röstar de så uppenbart mot sina egna ekonomiska och sociala intressen när de väljer högerrepublikaner. Hennes svar är mycket mer förstående och nyanserade än de andra presenterat. Framför allt är hennes bok en uppgörelse med den föraktfulla åsikten att de är lurade, som ju Thomas Frank ligger rätt nära i sin berömda bok ”What´s Wrong With Kansas”.

Hon tar deras konservativa övertygelse på allvar. De vill verkligen inte ha någon fördelningspolitik, inga miljöregleringar, ingen socialpolitik. De är genuint fientliga till staten: den är för stor, den är ondsinnad och den är inkompetent.

Boken kom lagom tll Trumps valseger. Jag köpte den direkt och läste de mest omtalade avsnitten där hon presenterar en ”Deep-story” som försöker förklara hur de kände och upplevde sin situation. Hon visade den för sina samtalspartners/vänner och de blev förtjusta: Du har förstått oss, var deras reaktion. Jag skrev tidigt om den i en lång artikel om populism i Tiden som finns här.

Russel Hochschilds stora fördel är att hon lyssnar, förstår och tar de här människorna på allvar (utan att dela deras värderingar ett enda dugg). I slutet summerar hon varför de flesta av dem valde Trump i primärvalen. 1. De känner sig på skakig ekonomisk grund, men avskyr fördelningspolitik. 2. De känner sig kulturellt marginaliserade genom att deras värderingar om aborter, könsroller, rasfrågor, vapen, samkönade äktenskap och annat tappar mark. 3. De innesluts av en demografisk tillbakagång, som gör att de börjar känna sig som en belägrad minoritet. Russel Hochschild adderar sedan ett särdrag för just Södern, nämligen att den vita arbetarklassen där historiskt haridentifierat sig ”uppåt” i de sociala hierarkierna och skrämts av de som försöker närma sig dem ”underifrån” (ofta african americans).

Hennes bok ligger rätt nära Martin Gelins reportage från östra Tennessee i sin bok ”Den amerikanska högern”, men med ett helt annat djup. Ägna semestern åt ”Strangers In Their Own Land” och skippa Trumps twitterflöde.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.