Vincent Segal

Den franska cellisten Vincent Segal tillhör sedan några år mina absoluta favoriter. Han har gjort två underbara skivor med koraspelaren Ballaké Sissoko. Med sångaren Piers Faccini har han samlat en rad romantiska sånger, mest oförglömliga är de neapolitianska. Han verkar kunna röra sig i nästan vilka sammanhang som helst; mjukt, följsamt och alltid med en fint melankolisk ton. På sätt och vis tycker jag han påminner om Jan Johansson, men i helt andra musikaliska sammanhang.

I vår har han kommit med två nya och helt olika projekt. Musikaliskt är samarbetet med pianisten Koki Nakano klart bäst. Nakano spelar hårt och distinkt i gränslandet mellan jazz och modern konstmusik. Ibland spelar hansitt piano som om han ville lyfta upp Bach ur sitt sammanhang och placera honom i ett helt annat. Det är säreget, utan att vara särskilt konstigt.

Men egentligen är det samarbetet med sopransaxofonisten Yacine Boularès och trummisen Nasheet Waits (otroligt elegant) som fångar mitt intresse. Skivan heter ”Abu Sadiya” och är ett slags undersökningen av den svarta afrikanska (förtryckta, nedhållna och förnekade) traditionen i Boularès hemland Tunisien. ”Abu Sadiya” är en mytologisk gestalt som använts för att skrämma barn med i Tunisien, en rest av det utbredda slaveriet i Tunisien då arabisktalande nordafrikaner höll svarta som slavar. Jag tror han påminner en del om den omstridda svarta figuren som använts i Nederländskt julfirande.

Projektet ”ägs” av Boularès som på det här viset gestaltar en sällan uppmärksammad del av slaveriets långa historia. Han nämner Charlie Mingus som förebild i det intressanta texthäftet. Det är bitvis mycket vacker, lite dröjande musik. Han säger att han försökt smälta samman musik från Mali med den nordafrikanska och naturligtvis den amerikanska jazzen — fast jag måste erkänna att jag har svårt att höra inslagen från Mali. Projektet ritar en spännande geografisk triangel, en ny aspekt på de kommunikationsvägar Paul Gilroy för många år sedan kallade The Black Atlantic.

Kolla in Vincent Segal. Allt han är inblandad i är superspännande. Han är en musiker för alla med stora öron.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.