Macron och Tobinskatten

Striden om skatt på finansiella transaktioner — så kallad Tobinskatt — verkar sakna slut. Motståndet från den finansiella industrin är monumentalt. Efter att den kraschade i sin egen ansvarslöshet hamnade frågan på EU:s förhandlingsbord. Efter långa turer enade sig elva länder att införa Tobinskatt. Från början var tanken att pengarna skulle förstärka EU:s budget, men medlemsländerna lyckades roffa åt sig frågan så att pengarna nu skulle in i deras egna budgetar. Det var ändå en seger för progressiv politik.

Nu säger plötsligt Emanuel Macron att Frankrike tänker hoppa av överenskommelsen om Tobinskatter. Han har vikit sig för de tunga påtryckningarna från finansindustrin. Varför? Den enda förklaringen är det race som nu inletts för att locka över finanshandeln från London efter Brexit. Paris tillhör de som vill bli nytt finanscentrum (men förhoppningsvis aldrig kommer bli det). Men hans beslut är vansinnigt av två orsaker. 1) Är det något enkilt land som behöver inkomster till statsbudgeten så är det Frankrike. 2) Utan fransk medverkan kommer antagligen överenskommelsen mellan de elva länderna att falla, så beslutet kommer inte gynna Paris mer än någon annan stad i EU med ambition att ta över Londons roll — de andra verkar vara Frankfurt, Amsterdam och Dublin.

I veckan publicerade Social Europe en bra kommentar om frågan. Läs den här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.