Trump närmar sig svensk politik

Så har Donald Trump infriat ett vallöfte och avskaffat DACA — reglerna från Obamas tid som öppnade en möjlighet för unga papperslösa att få åtminstone arbetstillstånd. DACA blev ett slags räddningsplanka när kongressen sade kategoriskt nej till mer ordentliga reformer för vägar till uppehållstillstånd för papperslösa. genom DACA har 800 000 amerikaner fått drägligare och tryggare liv.

När svenskar nu vänder sin indignation mot Trumps beslut ska de ha två saker klart för sig. 1. Sverige har aldrig haft några regler som påminner om DACA och det finns inget riksdagsparti som ens föreslaget sådana. Inget. 2. Om det funnits ett svenskt DACA hade den rödgröna regeringen avskaffat det på samma vis som Trump nu gör. MP hade inte haft några invändningar.

Sverige har en mer omänsklig politik mot papperslösa än USA — och hårdare än Trump antagligen kommer kunna genomföra.

Men DACA är precis det Sverige skulle behöva. Att satsa allt på ett deportationsmaskineri som de rödgröna gör (och kommer fortsätta trots att de befriats från Anders Ygeman) är ett inhumant självbedrägeri. Under nuvarande system kan man visserligen inte förneka att staten har rätt att utvisa papperslösa. Men de papperslösa måste ändå kunna få ett hopp, en möjlighet, att få uppehållstillstånd. DACA var en rimlig, men alldeles för smal, sådan öppning.

Att människor ska tvingas leva och arbeta under akut utvisningshot utan minsta hopp om frihet är omänskligt. Att barn ska födas och leva hela liv under sådana villkor är ett brott mot demokratins grundtanke. Det behövs vägar till uppehållstillstånd och medborgarskap för alla.

Indignationen mot Trump bör vändas mot de svenska riksdagspartierna.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.