NMR i Göteborg

Nu har Nordiska motståndsrörelsen fått sitt demonstrationstillstånd under Bokmässan. Jag har skrivit ett par inlägg i Expressen där jag undrat om våldsrörelser som NMR verkligen ska bemötas på samma vis som andra extrema politiska grupper.

Nu har de visserligen fått tillståndet. Men jag tycker ändå att de kritiska synpunkterna från mig och andra satt spår. NMR har inte fått tillstånd på sina villkor. Polisen har begränsat tillståndet. Beslutet har dröjt så länge att man nog kan anta att frågan diskuterats på en mer principiell nivå hos polisens nationella ledningsgrupp. Och när beskedet kom underströk polisen i Göteborg att de fått nya och skärpta riktlinjer om hur hets mot folkgrupp ska tolkas. NMR kommer t ex inte kunna uppträda i sina uniformer, utan att varje deltagare anmäls och utreds.

Jag ser det här som en framgång. Att demonstrationen skulle ha flyttats till en annan del av staden var utsiktslöst. Men nu är frågan om NMR:s karaktär ställd och ligger på bordet. Den kommer inte försvinna. Det är bra. Den tidigare aningslösheten är undansopad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.