Sveriges heartland

Jag har kokat vinterns lager av lingonsylt. Tolv fina glasburkar. Tillsammans med mjölk, smulat knäckebröd och valnötter är lingonsylt en favoritlunch. Den andra är två kokta ägg med sill.

Jag köpte lingonen på torget i Skärholmen. Jag blir alltid glad när jag kommer dit. I lördags var det nåt slags ”Skärholmens dag” och extra mycket folk. På en scen visade lokala förmågor upp street-dance. Det mullrade hip hop-beats över torget. Kön vid den enorma frukt- och grönsakshandeln ringlade säkert 30 meter när jag kom. Torget är inte Storstockholms vackraste, men det mest levande och bäst fungerande, som en abstrakt version av ett gammalt italienskt.

Sverige tyngs av olika problem, som bostadskris, arbetslöshet, rasdiskriminering och sur ogin intolerans. Men torget i Skärholmen bevisar att det ändå är ett ovanligt bra land att leva i. Om man nödvändigtvis ska tala om en modern svenskhet så är Skärholmen själva hjärtat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.