Expressens låga vattenmärke

I dag skriver Åsa Linderborg en viktig artikel om Expressens namnpubliceringar och annat kring me too-rörelsen. Naturligtvis inte utan invändningar. Jag störs av hennes nedlåtande attityd mot DN:s viktiga artikel mot den ökända kulturprofilen. Och hennes återkommande försvar av den egna tidningen blir (alltid) tröttsam.

Men Expressens namnpubliceringar, senast av programledaren på SR, är verkligen inte ok. Linderborg har helt rätt. Och hennes tydlighet är befriande. Expressens sex sidor om Fredrik Virtanen var under all kritik. Det var ett lågvattenmärke då, mitt i all upphetsning kanske begripligt och jag kanske gjort likadant om jag varit chefred men ändå grovt fel, och det kommer antagligen användas som dåligt exempel i framtiden, på journalistutbildningar och i andra sammanhang. Att sedan Karin Pettersson sade upp honom som kolumnist på AB:s ledarsida, mitt under pågående utredningsprocess, gjorde inte saken bättre. Det var helt enkelt dåligt chefsskap.

Aftonbladets interna utredning lär vara klar, och tala till ”den anklagades” fördel — eller hur man nu ska uttrycka det med tanke på hans usla omdöme och förnedrande framfart för tio-femton år sedan. Men varför är tidningen tyst om utredningen, som man talade om varje dag för några veckor sedan? Eller har jag missat nåt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.